Bölünmüş Şehirlerde Kadın Temsili: Lefkoşa’daki Marjinal Eylemlerin Haritasını Çıkarmak
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2023.92Anahtar Kelimeler:
toplumsal cinsiyet, şehir, çatışma, kentleşme, haritalamaÖzet
Çatışmalı çevrelerde en çok zorluk çeken gruplardan biri, ötekileştirilmiş toplumsal cinsiyetlere sahip bireylerdir. Şehirler ötekileştirilmiş cemiyetlerin kendi failliklerini ve alanlarını genişletme mücadelesi ile şekillenirler. Tasarımcı ve plancılar kesişimsel bakış açıları ile bu ötekileştirilmiş toplulukların ilişkilerini çözümleyebilir ve çatışma içerisindeki kentleşme süreçlerini anlamak adına yeni yaklaşımlar getirebilirler. Bu amaçla kapsayıcı bir bakış açısını benimsemek ve susturulmuş seslere yer açmak önem kazanmaktadır. Sınır durumlarına yakından bakan haritalama pratikleri, bu enformal oluşumların arka planlarını açığa çıkarmak için daha demokratik bir alan açar. Bu makale içinden sınır geçen bir kent olan Lefkoşa’da kadınların barış için seslerini nasıl duyurduklarını incelerken, bunu oluşturan jeopolitik krizin dışına çıkmanın ve kadınların şehirdeki bedenleri ve gündelik hayattaki hareketlerine odaklanmanın yollarını haritalama yöntemi ile araştırmaktadır. Nitelik ve niceliğe dayalı yöntemlerin kullanıldığı bu araştırmada sınırlara dair geleneksel yargılar kırılmakta, bu alanları kullanan sosyal grupların etkisiyle sınır mekanlarının esasen geçirimli, dinamik peyzajlar olduğu açığa çıkmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Areti Kotsoni
Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.