Bilgi Düzensizlikleri ve İnfodemi İçin Bir Örnek: Aşı Karşıtlığı
DOI:
https://doi.org/10.47613/reflektif.2022.74Anahtar Kelimeler:
aşı, aşı karşıtlığı, tıbbi dezenformasyon, komplo teorileri, aşı güvenliği, aşı çekimserliğiÖzet
Günümüzdeki “aşı karşıtlığı” yeni olmamakla birlikte, özellikle dijital ortamda yayılan yanlış bilgiler önemli bir güven sorunu yaratmaktadır. Aşıların enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede en etkili koruma yöntemi olduğunu vurgulayabiliriz; birçok ölümü engellediği gibi kimi coğrafyalarda ortadan kaldırılan hastalıklar da olmuştur. Aşılar konusunda olumsuzluklar büyük oradan bilimsel verilere dayanmamakta ve bu haberler bireyleri ve toplumları aşıdan soğutma riskini yaratmaktadır. Aşı karşıtlığını körükleyen etmenler arasında toplumsal hafıza zayıflığı, ebeveynlerin güvenlik ve etkinlik endişeleri, doğallık arayışı, bilime ve bilim süreçlerine güvensizlik ve komplo kuramları yer alır. İnanılan komplo kuramlarının mantığına ilişki soruların yöneltilmesi bu inançlarla mücadelede etkili olabilir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Selim Badur, Işıl Arıcan
Bu çalışma Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'ne yayımlanması için değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler, daha önce herhangi bir ortamda yayınlanmamış veya herhangi bir yayın ortamına yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanılmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.